Conferències i Taules Redones Imprimir a/e

Conferències i Taules Redones

PROGRAMA

 

MARCUS TUR: “DISSENY EN PERMACULTURA”

La paraula Permacultura va ser encunyada per Bill Mollison i David Holmgren, a mitjans dels anys setanta, per descriure un sistema integrat i evolutiu de plantes perennes o auto-perpetuants i d’espècies animals útils per a l’home. Les persones, els seus edificis i la manera com s’organitzen són fonamentals en Permacultura. D’aquesta manera, la visió de la Permacultura com a agricultura permanent o sostenible ha evolucionat cap a la visió d’una cultura permanent o sostenible.

La conferència “Disseny en Permacultura” està organitzada per l’Associació de Permacultura de les Illes Pitiüsses. El ponent Marcus Tur exposa com la implantació d’un sistema dissenyat segons aquests principis es val de tècniques i de tecnologies adequades que poden ser molt diverses segons el clima o situació de partida.

www.permaculturaibiza.org

Simbolo Posidonia Festival

 

JOSEP BOHIGAS: “DECONSTRUIR CONTRA EL COL•LAPSE MEDIAMBIENTAL”

El arquitecto Josep Bohigas aporta argumentos para comprender cuál es la responsabilidad de los propios arquitectos en el actual colapso arquitectónico. Bohigas (Barcelona, 1967) es autor de la ampliación del Museo Thyssen-Bornemisza y del proyecto APTM presentado en Construmat 2005, una iniciativa que proponía viviendas de bajo coste, construidas bajo criterios de sostenibilidad, con materiales de calidad y en un espacio mínimo (poco más de 30 metros cuadrados). En el año 1990 creó el estudio de arquitectura BOPBAA  junto a Iñaki Baquero y Francesc Placreó. Desde 1993 imparte clases en centros universitarios como la Escola de Disseny Elisava (Pompeu Fabra), la Universitat Internacional de Catalunya, la Universidad de Salamanca y la Cátedra Mies de la Escola Técnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (UPC).

www.bopbaa.com

Simbolo Posidonia Festival

 

JORGE WAGENSBERG: “COMPLEXITAT VERSUS INCERTESA”

Jorge Wagensberg, investigador, professor, escriptor i un dels màxims exponents de la divulgació científica a Espanya, afirmava en una entrevista de promoció del seu llibre A más cómo, menos porqué (un volum de 747 aforismes editat per Tusquets Editores) concedida al diari El País, que la diferència entre art i ciència radica "en que la primera pot intuir sense comprendre" mentre que la segona "pot comprendre sense intuir". "La ciència és la forma més compacta per a expressar la incertesa", afirmava. En la conferència “Complexitat versus incertesa”, Wagensberg exposa les seves sempre agudes i estimulants reflexions.

Actualment, Jorge Wagensberg dirigeix l’Àrea de Medi Ambient i Ciència de la Fundació “La Caixa” al timó de la qual ha liderat la renovació del Museu de la Ciència “CosmoCaixa”, amb seu a Barcelona i Madrid. Ha merescut el Premi Nacional de Catalunya al Pensament i la Cultura Científica (2005) i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2007) . El seu últim llibre (és autor d’una desena de títols) és Yo, lo superfluo y el error (2009, Tusquets Editores).

Simbolo Posidonia Festival

 

LAIA CAPDEVILA i GILAD BUZY: “PAGESOS, PRODUCTORS i CONSUMIDORS, UNITS A
LES COOPERATIVES”

Laia Capdevila i Gilad Buzi són membres actius de la cooperativa “Aixada”, associació per a un consum crític i responsable que funciona des de fa sis anys de forma autogestionada. A través de les seves activitats i xerrades actuen i promouen un consum més responsable.

Laia Capdevila és llicenciada en Ciències Ambientals i Màster en Educació Ambiental pel Departament de Didàctica de les Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Actualment, forma part de l’equip tècnic i pedagògic de l’Agenda 21 Escolar de Barcelona com a assessora en temes relatius al consum i la biodiversitat.

Gilad Buzi és membre cofundador de la cooperativa “Aixada” i principal autor del sistema informàtic de gestió de cooperatives de consum que s’ha implantat a diverses cooperatives de treballadors i consumidors d’aliments ecològics. Actualment, també participa en la gestió de l’hort comunitari del barri de Gràcia de Barcelona (www.horteres.org) i a BiciOp!, un taller d’auto -reparació de bicicletes.

www.aixada.org

www.horteres.org

Simbolo Posidonia Festival

 

CONSTANTI STEFANESCU: “PAPALLONES I CANVI CLIMÀTIC”

Constantí Stefanescu és membre de la Societat Lepidopterològica de Catalunya. En la seva ponència, tracta de la relació en la variació dels hàbitats i els temps d’aparició de diferents espècies de lepidòpters arrel de les variacions climàtiques.

La SCL agrupa entomòlegs aficionats i professionals els quals comparteixen els seus objectius principals: el foment i la recopilació dels estudis sobre lepidopterologia; l’estudi de la biologia, ecologia, sistemàtica i distribució dels lepidòpters i la difusió dels coneixements que se’n deriven; la protecció de la fauna lepidopterològica i dels seus hàbitats.

http://ichn.iec.cat/SCL/index.htm

Simbolo Posidonia Festival

 

LLUÍS GÓMEZ: “ESPAI I MEDI AMBIENT”

Lluís Gómez (Ajuntament de Barcelona) parlarà de com les imatges de la Terra obtingudes des de l’Espai són eines importantíssimes que aporten informació molt valuosa i difícil d’obtenir amb altres mitjans. Lluny de ser un recurs superflu, aquestes imatges s’han convertit en instruments científics imprescindibles que ens fan ser més conscients de la fragilitat del planeta i ens ajuden a gestionar millor els seus recursos.

www.barcelonactiva.cat

Simbolo Posidonia Festival

 

JOSEP TORRES RIERA: “EL CEL DES DE L’ESPAI”

Josep Torres Riera (Formentera, 1942) dirigeix el Departament de Ciències de Programes Espacials i Ciències de l’Espai del “Instituto Nacional de Técnica Aeroespacial” (INTA), responsable dels programes de satèl·lits científics Minisat i Nanosat.
Simbolo Posidonia Festival
 

TAULA RODONA “LA SAL”

La producció de sal a les Salines de Formentera torna a ser una realitat i s’espera que la primera collita s’obtingui el setembre del 2010. D’aquesta reactivació de la indústria de la sal, del procés saliner, de les qualitats de la sal, del futur Museu de la Sal, entre d’altres aspectes que hi estan relacionats, parlaran en aquesta taula rodona David Calzada, director de l’empresa privada “Salines de Formentera” que gestiona la recuperació de la indústria de la sal a l’illa; Santiago Colomer, historiador i Carmelo Convalía, periodista.


logo posidonia festival formentera
 
 
EnglishSpanishCatalanItalian
Inici
Nova Web Posidonia Festival
Enllaços
Sobre nosaltres
Edicions 2015
Edicions Anteriors
Formentera 2010-2008